Bedårande Central Park

Eftermiddagen spenderades i Central Park under ideala väderförhållanden. När vädret inte kan bli bättre visar parken upp sin bästa sida och då är det svårt att inte trivas, samtidigt som skillnaden mellan gårdagens superrusk och dagens vinstlott inte blir större.
Central Park är en oas på Manhattan och fantastiskt fint, speciellt den här årstiden. På de här klipporna nedan låg jag och Magnus och lapade D-vitamin och koffein (sistnämnda från ett kaffestånd i parken med schysst kaffe) - det blir inte bättre än såhär!






Kommentarer känns överflödiga men visst är det vackert?

Happy Halloween

Ett absolut måste att fira i USA är Halloween och såhär seriöst var det länge sedan jag firade detta. Vi spenderade kvällen och natten på en hotellfest nära Times Square där den allmänna utstyrselfantasin inte hade några gränser.

Nedan: Jag utklädd till en antikens grek. Vad tycks?


Arnoldo, Natalya, Rox, Magnus, Cristina och jag.

Ett givande internship

Jag är generös och bjuder på två inlägg direkt. Känner att jag bör berätta lite mer om mitt internship eftersom det nog för många är den främsta anledningen till varför man söker till IIB.

För er som missat det så jobbar jag på SEB:s NY-kontor. Det är ett elegant, ganska kompakt kontor med en utsikt som får mig att börja tvivla på om det verkligen är nödvändigt att åka upp i Empire State Building. Jag tar tunnelbanan till jobbet klockan åtta varje dag (tar ungefär en halvtimme) och jobbar som tidigast till fem, men går oftast någonstans mellan fem och sex. Mitt projekt kan jag tyvärr inte berätta om eftersom det är strikt konfidentiellt, men däremot vilka arbetsuppgifterna är.
Första veckan var lite annorlunda eftersom allt var väldigt nytt och jag fick sätta mig in i jätteprojektet väldigt fort. Jag slog upp många termer och begrepp samtidigt som jag började jobba med Excel i stor skala. Data ska konverteras till Excel, allokeras rätt och analyseras vilket tar en massa tid eftersom datamängden är stor. Igår och idag har jag kartlagt alla matematiska samband i Excel-dokumentet, och också skapat ett särskilt dokument där jag analyserar de felaktiga cellerna med ett antal olika tester. Förenkling är nyckeln. Detta är alltså en abstrakt beskrivning vad jag främst sysslar med.
Jag kan också passa på att säga att jag även studerar statistisk riskanalys vid sidan av. Det är en ganska tjock bok, men jag har lagt 1/3 bakom mig hittills och målet är att jag ska börja använda ett särskilt dataprogram som min kvantkollega gör när mina nuvarande arbetsuppgifter är klara.

Av de nio första dagarna att döma trivs jag riktigt, riktigt bra med detta internship och hade inte velat byte ut det mot något annat. Det är lärorikt, samtidigt som jag är omringad av industriproffs. Ser man fram emot att komma till jobbet på morgonen så kan det inte bli bättre!

File:245parkNYC.jpg
Skyskrapan där jag jobbar.

Energislukaren USA

Att USA slukar energi i nästan löjliga mängder är det väl ingen som undgått. Var energin i vissa fall kommer ifrån kan man också ifrågasätta. Flera delstater använder fortfarande olja upp till drygt 40-50 % för att generera elektricitet. Enligt mig är det ett otvivelaktigt slöseri på olja, som är en av dagens viktigaste råvaror. USA behöver egentligen all olja man kan få och allokera detta till transportsektorn. Men självklart finns det också föregångsstater som Washington där cirka 90 % av elproduktionen kommer ifrån förnyelsebara energikällor.

Nu börjar det bli allt kallare här i New York och hösten har verkligen kommit hit med råge. Därför passar också hyresvärdarna på att höja temperaturen på elementet. När jag kom hem från jobbet var rumstemperaturen säkert 27 grader, trots att jag haft fönstret uppe på vid gavel under dagen. Jag fick be receptionisten att manuellt stänga av det. Samtidigt kör jag min luftkonditionering på maximal styrka för att göra rummet beboeligt. I det här fallet måste jag alltså använda energi för att forsla bort energi som pumpats in i mitt rum hela dagen. Inser ni hur onödigt detta är?
Problemet är att elementet går igång automatiskt när temperaturen sjunker till 55 grader Fahrenheit. Med andra ord är det nog inte sista gången jag slagit igång AC:n den här hösten...

Bra lunchhak

När man går ut och äter lunch som jag gör varje dag är det essentiellt att hitta ett par restauranger som man gärna spenderar sina dollar på. Amish Market är en av mina favoriter, vilken jag också nämnde i ett tidigare inlägg. Detta är en liten finare handel som även fungerar som en restaurang - det är alltså en kombination av en mindre supermarket och en restaurang. Amish erbjuder en hälsosam buffé där alternativen skiftar mellan kött och diverse grytor, olika sallader, pasta, kyckling, fetaost, mozzarella - you name it. Oftast så blandar de också olika ingredienser i ett och samma alternativ. En av mina favoriter är kall kyckling, sallad, parmesanost och någon slags sprödare brödpinne. Det är svårt att beskriva mat så jag tänker inte gräva ner mig mer i detta. Haken är istället att man betalar för precis så mycket mat man vill ha.

En annan lunchfavorit är Subway. Den här månaden erbjuder de fotlånga subs för endast 5 dollar (+ 44 cent i sales tax) så det är inte bara jag själv utan också plånboken som mår bättre av att äta där. Trots att kolhydratintaget är relativt stort via brödet så får man samtidigt gott om proteiner och grönsaker i sin macka. En liten, eller i Sverige-mått mätt - stor, Diet-Cola på det så är man hemma!


Amish Market i östra Midtown.


Kvällslöpning

Ikväll blev det en löptur längs Central Parks västra sida och tillbaka längs Riverside, Manhattan-öns mest västra gata. Vädret var idealt - torrt och ganska svalt. Dagarna börjar först nu bli kallare och det var senast förra veckan under en regnig dag som jag svettades på vägen till jobbet eftersom luftfuktigheten alltid blir hög i samband med regn. Just nu trivs jag utmärkt med den rådande temperaturen, och det är fortfarande så pass svalt att jag klarar mig med skjorta och kostym före och efter jobbet.


Lounge incoming

Igår kväll drog vi oss ner mot Meatpacking District för lite barhäng och ikväll planerar vi att besöka en lounge. Produktiviteten idag har inte varit så stor men vi har hunnit med att äta på en kinesisk restaurang och vandrat runt i Central Park. Bilden nedan är tagen kring den stora reservoaren, Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, och gör inte vyn rättvis men vad som helt klart är givet är en skaplig utsikt.


Jacqueline-reservoaren som ser mycket bättre ut i verkligheten.

Just det - igår var jag även nere i Financial District. Wall Street är efter protesterna ganska avspärrat och många poliser rör sig i trakterna, men det är inga problem att röra sig längs den berömda finansgatan. Det är helt klart extraordinärt att flanera kring den gata som utgör USA:s finansiella centrum.
När jag senare passerade Ground Zero reflekterade jag även över hur mycket 11 september-händelsen har påverkat USA (och för all del världen) rent ekonomiskt, politiskt och ideologiskt. Läser man Lennart Pehrssons "Ni har klockorna - Vi har tiden", som jag rekommenderar starkt, får man en bra bild av hur USA påverkats och förändrats efter 11 september ur fler infallsvinklar än aldrig kunnat drömma om. För den som är intresserad av USA är detta given läsning och den historieintresserade får sig också en rejäl lektion samtidigt som situationen idag utreds utförligt.

Att två flygplan har sänkt två gigantiska byggnader för tio år sedan känns overkligt när man väl står där med vetskapen att det verkligen har hänt. Byggandet av de nya skyskraporna har i alla fall kommit långt nu och här kan ni se resultatet hittills.



De nya skyskraporna vid Ground Zero ska bli de högsta i New York och kommer peta ner Empire State Building som just ni innehar förstaplatsen på listan.

Jag avslutar inlägget genom att sleva upp en bild på den klassiska Wall Street-tjuren och mig själv.


Polisen håller numera god uppsikt över denna ikon.


Gårdagens outfit. Ganska corporate.

Update 21/10

Känner mig mer back on track nu genom att leverera mitt andra (!) inlägg för veckan. För att vara uppriktig så har jag jobbat för mycket, men jag sitter på ett riktigt spännande projekt med spännande kollegor så jag har heller ingen lust att gå hem före 8 timmar (en vecka ska snittas mellan 32 och 40 timmar). 

Jag har börjat komma in allt mer i det projekt jag är sysselsatt med. Jag lär mig varje dag en mängd nya finanstermer som jag behöver förstå för att förstå vad jag sysslar med. Av sekretesskäl kan jag inte vara så beskrivande i mina arbetsuppgifter, men jag får helt klart jobba med ett utmanande projekt som jag aldrig skulle byta bort mot något annat i dagsläget. Mina kollegor brukar skoja och säga att jag går en Graduate course i finans eftersom det är så mycket ny terminologi. Hur många har koll på definitionen av Sharpe ratio?

Eftersom vi får indata på dagsbasis så ska mycket data också allokeras på rätt plats i ett stort Excel-dokument som jag bl. a. jobbar med. Man kommer dock långt genom att googla fram termer och åtskilliga förkortningar men ibland tycker jag som civilingenjör att det blir för oklart exakt vad som är vad när man är van med storheter och enheter i kalkyler. Jag antar att det är en vanesak.

För att tala om något mer New York-relaterat så mötte jag upp Magnus igår för en lunch på en riktigt bra restaurang fem minuters promenad från min skyskrapa. Oftast är restaurangerna här i närområdet ganska dyra och tråkiga eftersom utbudet i stort sett är begränsat till smörgåsar, wraps och burritos (en slags wrap). Denna restaurang hade i alla fall självplock med allt ifrån flera sorters sallader till köttgryta där priset enbart ligger på $6.98 per pound. Jag äter ungefär ett halvt kilo mat till lunch så då behöver man inte betala mer än 8 dollar samtidigt som man blir mätt och kan avnjuta av hälsosam lunch. Helt klart värt besöket!

Dagen avrundades sedan med att en del av oss svenskar mötte upp ett gäng andra svenskar för en after work i Midtown. Idag tog jag istället en sväng ner till Nordström vid Union Square efter jobbet och inhandlade två slipsar och en skjorta. Det är viktigt att se corporate ut på jobbet.


New Paltz - > New York

Efter att knappt ha använt Internet för privat bruk sedan i torsdags så kommer slutligen blogginlägget alla väntat på (inklusive jag själv). Det har hänt en hel del sedan vår inofficiella avslutningskväll i New Paltz i torsdags. Jag får börja från början men tar de praktiska detaljerna först.

Efter åtta spenderade veckor i New Paltz blev det alltså till slut dags att byta motell mot studentrum, småstad mot storstad och studier mot internship. Levnadsstandarden har fått sig en törn om man gillar rena handdukar på morgonen och bäddade sängar, men det är samtidigt skönt att slippa städerskor som knackar på dörren när man som minst anar det. Boendet är helt OK men läget kammar hem många poäng. Den tunnelbanestation varifrån jag tar tunnelbanan till jobbet ligger ganska nära till hands vid Central Park's västsida, och det finns gott om restauranger och diverse butiker runt omkring. Sammantaget är området lugnt och ganska ohektiskt jämfört med Midtown. Boendet ligger på Amsterdam Avenue och 85:e gatan.

Jag blev ännu mer busy av det faktum att jag fick besök hemifrån i helgen. Det innebar att jag fick tillfälle att upptäcka mer av Manhattan än enbart Midtown.

Nu är ni förstås nyfikna hur jag haft det på SEB de två första dagarna. Det har varit riktigt bra! Jag trivs med läget (42:a våningen på Park Avenue innebär att jag och Nils har den fetaste utsikten från kontoret över Manhattan), kontorsmiljön och kollegorna. För mig är den här veckan lite av en orienteringsvecka då det är många facktermer att lära sig. Det innebär en del surfande på Investopedia och korta diskussioner med kollegorna. Jag är involverad i ett stort investeringsprojekt och fick min första riktiga uppgift idag, som mer eller mindre gick ut på att transponera Excel-data och importera detta till ett enda Excel-ark. Det tar tid så jag beräknar bli klar med detta imorgon bitti.

Jag känner redan nu att detta internship inte har några gränser och kan bli hur bra som helst. En av mina kollegor är kvantanalytiker, och får jag chans att lära mig en del av sådant arbete så är det riktigt meriterande.


Bye bye, New Paltz!


Flyttkalas. Nu snackar vi Upper West Side. I bakgrunden kan ni skymta koordinatorn.


Morgonkaffe på Starbucks strax före första arbetsdagen.


Upptäckte även China Town i helgen. Här kan man hitta en hel del annorlunda restauranger med autentiska maträtter.


Häftiga Flatiron Building.


Platsen ovan behöver ingen beskrivning!


Före middag på Upper West.

Uppdaterar imorgon

Levererar ett stadigt inlägg imorgon efter min första dag på SEB. Då återkommer jag med några första intryck och berättar lite kring vad jag sysslat med i helgen.


Ingen bloggtid...

Jag har inte haft tid att sitta vid datorn sedan jag anlände till New York och mitt nya hem igår. Det beror delvis på att jag har familjebesök den här helgen. Jag försöker uppdatera imorgon med senaste nytt från det stora äpplet!

En IIB-alumn på blixtvisit

Något jag inte nämnt är att IIB-klassen samlas en gång i veckan med Jeff för att diskutera allmänna saker och förbereda oss inför våra internships. De senare veckorna har fokus mer legat på alla möjliga slags förberedelser inför del 2 av programmet. IIB Praciticum kallas detta.

Idag hade Jeff tagit med lunch som vi kunde avnjuta tillsammans efter att ha diskuterat allt som vi bör veta inför New York-flytten. Han bjöd även på en överraskning: en IIB-alumn från hösten 2010. Det var roligt att småprata lite med henne och speciellt för Natalya från Mexiko som ska göra sitt internship på samma företag.

På eftermiddagen softade jag till det i Student Union med en kopp Seattle-kaffe och njöt av atmosfären runt omkring (detta innan jag piskade mina kamrater i pingis och gjorde min sista redovisning - en muntlig presskonferens). Jag funderade över hur mycket jag kommit att gilla New Paltz och campusområdet och hur snabbt tiden har gått sedan jag började. Första veckan kändes som en månad men sedan har saker rullat på med nya upplevelser, investeringar och vänner. Jag kommer att se tillbaka med nostalgi senare när jag försöker sammanfatta min vistelse i New Paltz. Jag har lärt känna folk inte bara från Sverige och Mexiko utan även Australien, USA och Brasilien. För er som ska åka redan i vår så kommer det bli lite annorlunda när vi spenderar vintern i New Paltz, men oavsett hur glamoröst New York låter ska man för all del ta vara på campuslivet här. Det kanske är ens första och enda gång man kommer att pröva på livet som amerikansk student och det klassiska festlivet i periferin - dorm-fester, frat partys och klubblivet i centrum.

Oavsett hur förväntansfull jag är inför att börja med mitt internship på SEB så känns det lite tråkigt att behöva lämna allting bakom sig så fort. Jag tycker samtidigt dock att jag fått ut mer av mina åtta veckor här än jag först kunde ana. Ni som har följt bloggen noggrant vet att jag spelat tennis med damlaget, tränat löpning både inne och ute, besökt ett amerikanskt outlet, upptäckt omgivningen inklusive bergsområdena och Poughkeepise, flugit över hela landet till Las Vegas fram och tillbaka, spenderat en intensiv helg i New York City redan andra helgen, ordnat ett internship på SEB:s New York-kontor, stämt av det amerikanska collegelivet, åkt en massa billig taxi, ätit skräpmat och druckit blaskigt kaffe och lärt känna en massa nya människor. 

Jag kommer definitivt komma tillbaks hit en helg senare - då kan jag även bocka av hyrbil + bilkörning i USA på to do-listan.


Sista IIB Practicum-klassen. Jeff bjöd på lunch och överraskade oss även med en gäst - en tjej som gick IIB förra hösten.


Bra tidsfördriv i Fitness & Wellness Center.


Sista PR-klassen. Varje grupp höll två och två en kort presskonferens för att tackla hypotetiska PR-kriser.

Livet på Super 8 i New Paltz

Livet på Super 8 Motel är ganska annorlunda om man jämför med hur de andra internationella studenterna lever. Istället för att bo två och två på campus, äta tre gånger om dagen på Hasbrouck, enbart läsa valbara kurser och bädda sängen så bor vi 3 km från skolan, äter där vi känner för att äta,  pluggar en kombination av obligatoriska och valbara kurser och slipper bädda sängen. Folk brukar skratta ibland när de får höra att vi bor på motell och inte campus. Då får man börja beskriva IIB-programmet och oftast blir de imponerade över internship-delen och New York-vistelsen. Det lär bli en grymt händelserik och värdefull upplevelse.

Jag berättade tidigare att det tar en del tid att transportera sig. Även fast New Paltz inte är stort så tar det ändå 20 minuter att gå till skolan. Det finns en buss som går runt New Paltz på särskilda tider men den är inte i bruk på helgdagar. Oftast brukar jag ta den till skolan, men den är inte så punktlig alltid och går bara två gånger i timmen. Det är bättre än ingenting men men får helt klart anpassa sig till tidtabellen om man vill undvika att lunka.

Eftersom jag lämnar New Paltz för New York på fredag tänkte jag kommentera lite av varje som jag stött på här.


Den här uppförsbacken möter man många gånger om man ska plugga IIB-programmet. Hela New Paltz är en upp- eller nerförsbacke beroende på vilket håll man kommer ifrån.


Student Union. Här har många timmar spenderats i glasrummen intill. Det är mer bekvämt att göra skolarbete i skolan eftersom miljöerna är trevligare och man har tillgång till bättre kaffe => man känner sig och blir mer effektiv.


Vid Middle School på väg till campus. Banan här är utmärkt för tempoträning. I bakgrunden kan man skymta cirka nio (?) tennisbanor. Det är exakt vad Uppsala Tennisklubb har i antal anlagda inomhusbanor.


Vem behöver galgar när man har detta? ; )


Dunkin Donuts, en amerikansk klassiker. Serverar faktiskt schyssta donuts för $0,99 och uppåt. Måste absolut prövas minst en gång.


Intervaller!

God kväll! Igår startade jag dagen med ett intervallpass: 400 m x 5. Intervaller kräver mycket vilja och ska helst köras i grupp. Jag och Nils fick oss nog det jobbigaste träningspasset hittills i staterna eftersom vi höll ett tempo som bara kan ökas i en tävlingssituation. All genererad mjölksyra gjorde att jag kände mig halvt illamående en timme efteråt, men det är så det ska vara.

Ett besök på Hasbrouck och skolarbete följde därefter. Senare på kvällen mötte jag upp en brasiliansk tjej, en spanjorska och en italienska för ett finrestaurangbesök långt downtown i New Paltz. Jag glömde ta några bilder, men åt en riktigt god pastarätt och drack rödvin till maten. Det blev en riktigt trevlig kväll!

Nu: skena iväg till skolan för att uträtta diverse ärenden. Uppdaterar senare!


Den här banan ligger vid Middle School, lite mer än halvvägs till campus.

Mohonk Mountain House

Dags för lite händelseuppdateringar!

Imorse tog vi en taxi till Mohonk Mountain House, som endast ligger en kvarts bilfärd från New Paltz. Hit kommer många rika New York-bor för att koppla av och njuta av lugnet.
New Paltz ligger verkligen i ett naturskönt område och har man på något vis inte reflekterat över det så blåser Mohonk Resort av en från stolen. Inte undra på att amerikaner kommer till Super 8 för att se naturen här. Jag låter bilderna tala för sig själva nedan.


Idyll. Ideal dag.


Delstaten New York är så mycket mer än bara Manhattan.


Ett gammalt brandtorn som syns ända från New Paltz. Härifrån såg man även New Paltz långt borta.


Helt OK?


Vi tog en roddtur på sjön också.


IIB hikers.

Svar på tal, del 4

Fråga: Hej! Jag funderar lite kring förkunskaper innan man börjar på programmet. Hur upplever du att svårighetsgraden är? Om jag uppfattat rätt så är studietakten ganska hög, men jag funderar på hur svårt det är med språket och så vidare? Jag tänker på exempelvis muntliga framställningar och uppsatser, är det svårt med den akademiska engelskan?

Svar: Svårighetsgraden enligt mig är inte alls hög, men det beror som sagt på vilka valbara kurser man har. Givet två Graduate-kurser så skulle jag inte bli förvånad om man fick lägga ner mer energi eftersom svårighetsgraden bör vara högre (behöver dock inte heller vara sant). Jag, som läser civilingenjör och min rumskamrat som har pluggat ekonomi, prisar de svenska universiteten för att hålla ett högt tempo och ett bra studieupplägg - det ska vi vara tacksamma för. Skolsystemet här är ganska annorlunda och baseras mer på interaktion i klassen och fler mindre uppgifter som ska lämnas in. Pratar vi Public Relations och Business Communications, som är obligatoriska, är de inga problem men vissa projekt tar tid att göra. Men det är inga konstigheter egentligen.

Jag tycker att det har gått riktigt bra med språket och känner mig bekväm med att både göra muntliga framställningar och skriva uppsatser. Vissa amerikaner har jag dock svårare att förstå än andra, men det får man vänja sig vid. Jag tror de flesta inte upplever några problem med språket.

Jobb, jobb, jobb

Igår skrev jag min första och sista skrivning i USA. Det verkar som att många skrivningar är designade för att ta en timme och femton minuter att skriva. Har man enbart det tidsspannet på sig så kan ni säkert förstå att frågorna också var ganska enkla - tidsåtgången var snarare att skriva ner lösningarna. En fråga innehöll en hel del iterationer som skulle utföras, samtidigt som beräkningarna var tvungna att göras på miniräknaren vilket bidrog till att alla minuter krävdes.

Imorse simmade jag cirka en kilometer i Fitness-centrets simbassäng. Det enda problemet med simning är att det inte alls är roligt, men man jobbar med hela kroppen och efteråt är det svårt att ångra träningspasset Efter en lunch på Hasbrouck's har vår grupp i Business Communications suttit med kursens största projekt. Nu är det däremot dags för middag, min kanske 33:e Sub sedan jag kom till Amerika, innan jag ska inleda fredagkvällen med de internationella studenterna i en s.k. dorm.

Svar på tal, del 3

Jag fortsätter att beta av era frågor rörande IIB-programmet.

Fråga: Som ovan undrar jag även lite kring studietakt, nivå på kurserna osv. Jag vet inte riktigt vad du har för bakgrund innan och hur ser bakgrunden ut för dina kurskamrater? Jag tänker på om man sedan innan inte läst buisness överhuvudtaget utan börjar där med helt annan bakgrund som exempelvis inom beteendevetenskap?

Svar: Den här frågan snuddar ganska mycket vid en tidigare fråga, men nu får ni helt enkelt mer kött på benen. Åtminstone jag uppfattar studietakten som låg och arbetsbördan väldigt måttlig och där har jag gehör bland majoriteten av svenskarna. Jag har långt ifrån lagt ner lika mycket tid på skolarbetet som jag gör hemma - just för att jag inte behövt lägga ner mer tid. Vissa projekt tar dock tid att verkställa men det är absolut ingenting som varit något problem att ta itu med. Är man bekväm med engelskan på alla vis så behövs inga direkta förkunskaper inför studierna.
Hur mycket business man läser beror på vilka electives man erhåller. Där är dock School of Business noggranna med att man har förkunskaperna som krävs innan de placerar en i en klass man inte kan hänga med i. Business är ju ett väldigt brett begrepp och omfattar allt ifrån marknadsföring till accounting. Vilka klasser man kan ta beror helt på vad man läst på hemmaplan, men du behöver kort sagt inte ha läst business innan för att kunna hoppa in i de mest grundläggande kurserna (t.ex. Operations Management, Legal Law of Business Environment, Principles of Management etc). Slutsatsen är i alla fall att man inte, som även jag, ska oroa sig över kurssvårighetsgraderna. Beteendevetenskapen kan jag inte uttala mig om, men det du ska fundera över är hur du kan anknyta din utbildning till ett internship du jagar. De första åtta veckorna går mer ut på att få känna på det amerikanska collegelivet, förbereda sig inför praktiken, få ser mer av USA osv. Det är alltså internshipdelen som är tungviktaren.

Eventuella förkunskaper? Jag skulle nog säga att den främsta förkunskapen är engelskan. Känner du dig obekväm att t.ex. skriva på engelska är det utmärkt att begära att göra en skoluppgift på engelska (ibland är det dock ett tvång även på undergraduate-nivå). Läser du sällan engelska texter så är det utmärkt att börja läsa engelska tidningar. Koordinatorn märker nog ganska snabbt om man har det som krävs eller inte.

Slutligen kan du läsa om våra bakgrunder i ett tidigare Svar på tal-inlägg.


Fråga: Har jag uppfattat det rätt att det krävs att spara ganska så mycket pengar för att kunna leva upp till livet som student på detta program? (tänker på det sociala livet).

Svar: Det har du ganska rätt i. När man är här kommer man att vilja göra en del utflykter. Vissa kostar mer pengar, vissa kostar mindre. Det skulle vara trist att behöva tänka på pengar så fort folk börjar diskutera resor eller dagsutflykter, och ännu tristare att kanske behöva stanna hemma ensam och missa en Washington-resa t.ex. Mitt råd är att söka stipendium, ta ett stadigt CSN-lån och hålla i slanterna minst ett halvår innan. Själv sparade jag in en del tusenlappar på att endast inhandla de viktigaste klädesplaggen (kostym eller liknande rekommenderas att inhandlas före avresa, just för att de amerikanska modellerna inte uppnår samma passform). Det är mycket billigare att shoppa här, så att vänta med klädinköp som egentligen inte behövs är smart om ekonomin är ett problem.

Internship? Javisst!

Idag löste sig internship-frågan - äntligen. Ovetandes i tio dagar fick jag slutligen reda på att jag erbjudits en plats på SEB:s New York-kontor. Ännu bättre nyheter är att min klasskompis Nils också erbjudits en plats där. Jag har fått en vag beskrivning av vad detta internship kommer att gå ut på, men jag tänker vänta med att beskriva arbetsuppgifterna när jag verkligen vet vad jag kommer att göra. Nils har heller inte en aning om vad han ska göra - men hej, det är riktigt kul att det löste sig för oss båda och att vi i någon slags utsträckning blir kollegor.

Några timmar senare kunde koordinatorn bekräfta att samtliga 20 IIB:are fått sina internships bekräftade. Jag utbringar ett stort grattis för ett bra jobb riktat åt allihopa, och hoppas att upplevelserna blir tillfredsställande och lärorika. 
 

Seattle's Best Coffee

Eftersom jag mer eller mindre är en kaffefantast så tänkte jag sleva upp en bild på skolcaféet som serverar campusområdets bästa kaffe. På pluskontot hör även till att personalen alltid är trevliga. Pluggar man i Student Union så är man ett bara halvt stenkast till detta. Jag börjar dock längta till att brygga mitt eget kaffe vid det här laget, men man kan ju inte klaga!

Snart befinner jag mig på lokalkrogen Murphy's med Jonas, Arnoldo, Ranja och några mexikaner i släptåg.


Kaffet med stort K som bör prövas av såväl studenter som tillfälliga besökare.

Tillbaks till vardagslivet

Las Vegas-resan var ett rent nöje men nu återgår livet till det normala för en och en halv vecka till. Sedan bär det av mot New York för en helt ny upplevelse kantad av ett förhoppningsvis once in a lifetime-internship.

Grejen är bara att jag inte har mitt klart ännu, vilket börjar mynna ut i stress. Jag och en klasskamrat sitter i samma båt eftersom vi båda jagar ett internship inom finans. Idag skulle beskedet från SEB ha kommit, men nu är det tydligen sagt att det kommer imorgon så beskedet är alltså fördröjt. Vår förhoppning är att åtminstone en av oss lyckas ta SEB, så att den andre kan köra vidare med nästa alternativ som hittills är aningen oklart ifall det kan tänkas bli av eller inte.

Den här dagen har jag för övrigt slutfört en del skolarbete som jag har haft hängande över mig. Imorgon väntar projektet i BC som inte känns kul alls att ta tag i - men det måste göras. Samtidigt måste internship-frågan lösas. Det här ska dock lösa sig - det är jag övertygad om!

Nedan levererar jag ett gäng bilder från Las Vegas och campus.



Campus.


Student Union där vi oftast brukar plugga. Det hyser även campusområdets bästa kaffe - Seattle's Best Coffee.


Häftigt vattenspel längs The Strip.

 
Been there, done that! En nära döden-upplevelse...


Klockrent på Vegas-flygplatsen.

RSS 2.0